Engedd meg, hogy bemutatkozzunk

A stúdióban ketten alkotunk. Mindketten fotós szülők mellett kedveltük meg a fényképezést. Eleinte a filmes korszakban csak lelkes szemlélőként és buzgó amatőrként kattintgattunk, a digitális gépek megjelenésekor azonban hivatásszerűen is belevágtunk a szakmába…

Azóta sok minden gyökeresen megváltozott. A digitális gép megjelenése magában is hatalmas ugrásnak számított, ám ami azóta történt, az tényleg hihetetlen. Pár év alatt megváltozott a fotózás fogalma. Nem kell bonyolult felszerelés, nem kell szakmai felkészültség, sőt még különleges alkalom vagy ihletett pillanat sem. Fotók születnek minden percben, minden eszközzel, mindenről…

Két végpont alakult ki és mindkettő valahogyan úgy érzem, szégyenére vált a fotográfia művészetének. Az egyik a „mindenről fotót készítek, ellátom egy jópofa effekttel és már töltöm is fel” típusú tömegek taposta ösvény lett. Ezzel szemben áll a magukat profinak leíró „vettem egy hihetetlenül drága kamerát és a világ leghíresebb magazinjainak fotózom, tehát profi vagyok” réteg, akik hihetetlen gázsiért bármiből csodaszínes és minden piaci elvárásnak megfelelő reklámképet rittyentenek.

Nem mondanám, hogy ez a két tábor nem produkálhat igazán jó fotókat néha, de a fotózás lényege, a képek szeretete, a szépség valódi arcának keresése, a pillanat varázsa úgy vélem már mindkettőből hiányzik. Valahol a sok pénzt hozó Photoshop rétegek alatt, és a haveroknak elkattintgatott képeken túl hiszem, hogy lehet még újat és szépet belevinni a fotóművészetbe, akár hétköznapi, akár különleges témáról legyen szó.
Mert igenis van szép még, ami nem elkoptatott, van színes, ami nem hivalkodó és van látásmód, ami nem unalomig sablonos. Ha ez képeinken is látszik, akkor úgy érzem, jól dolgoztunk.

Itt nincs is más titok. Csak két ember, aki szereti, amit csinál és törekszik arra, hogy a legjobbat adja ki a keze közül.